Op deze pagina wordt de voortgang van de restauratie gevolgd.

Donderdag 22 juli. Alle schoongestraalde (smeed)ijzer is in de smederij onderhanden genomen. Gerepareerd waar mogelijk en vernieuwd waar nodig. De twee lage, gebogen hekken zien er weer strak uit, een enkele ring is vernieuwd. De zuilen, met de namen HODEN en PIJL, zijn grotendeels vernieuwd; de twee bloemen zijn bewaard. De waaier (krul) is weer gaaf en compleet met een nieuwe lelie. De grondbalk is verlengd, passend bij de vijftig jaar oude verbreding van de toegang, zodat de rechterzuil nu ook stevig wordt verankerd. In de werkplaats is het geheel op proef opgesteld, zoals straks bij de buitenplaats.

Alle gerestaureerde of vernieuwde (smeed)ijzeren onderdelen, incl. de verlengde grondbalk, staan in de werkplaats opgesteld zoals ze straks weer op het gerestaureerde metselwerk komen te staan.

Vrijdag 25 juni. Alle onderdelen zijn na het stralen terug in de werkplaats. Nu is de schade van ontzetting en roest pas goed te zien en kan beoordeeld worden wat hersteld kan worden en wat moet worden vernieuwd.

De waaier mist een van de twee lelies (tussen de twee krullen) en de nodige roosjes zijn niet compleet meer.

Vrijdag 21 mei. Alle ijzeren onderdelen liggen bij smederij Bitter klaar om schoon te worden gestraald. Daarna wordt bepaald wat kan worden hersteld en wat moet worden vernieuwd.

krul van rechter zuil

Zaterdag 8 mei. Boven de sloot is een werkvloertje gemaakt om het lage hek zorgvuldig te kunnen wegnemen en daarna het metselwerk te restaureren.

Met deze steiger kan de aannemer het hek uit de muur vrijmaken en de muur zelf ook aanpakken. De rollaag links is verwijderd.

De start vindt plaats op 8 april a.s.