De restauratie van het historische, smeedijzeren inrijhek van de voormalige buitenplaats Hodenpijl is klaar! En dat niet alleen: het wordt weer gesierd met twee in stijl nieuwgemaakte ijzeren hekken, zodat de toegang na ruim veertig jaar weer kan worden afgesloten. De buitenplaats heeft hiermee weer aan allure gewonnen.

Op 14 april startte de klus met het losmaken van alle ijzeren onderdelen van de gemetselde muurtjes. Dat vroeg om de nodige zorgvuldigheid, want het hek maakt deel uit van het rijksmonument van de buitenplaats Hodenpijl. Daarna kon Gebr. Mensert die muurtjes vernieuwen of herstellen. De nieuwe hekken zijn in overleg met de Commissie Erfgoed van de gemeente Midden-Delfland gereconstrueerd. De ambachtelijke smeden van de firma Bitter konden daarbij dankbaar gebruik maken van door enthousiaste burgers aangeboden oude foto’s en zelfs een historisch filmfragment.

Voor de restauratie van het bestaande hek waren de financiële middelen al gevonden bij verschillende fondsen, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Omgevingsfonds Midden-Delfland, Fonds 1818 en Stichting Loswal De Bonnen. Voor het laten maken van twee nieuwe hekken startte  een crowdfunding. Met de feestelijke opening van het hek kan deze actie ook worden afgesloten want het benodigde bedrag van 10.000 euro is op de valreep volledig bij elkaar gebracht. De stichting Midden-Delfland is Mensenwerk, die de restauratie van het hek op zich heeft genomen, is alle donateurs – grote en kleine – zeer veel dank verschuldigd. Bij het gerestaureerde hek zal nog een herinneringsbordje komen met de namen van de voornaamste donateurs.

Het hek gaat zaterdag 25 september om 16.00 uur feestelijk open in aanwezigheid van sponsors en de makers.


Het hek staat weer op de dam