Inloggen
Monumenten Zoeken uitgebreid | Info

Hieronder vind je een overzicht van alle publicaties die voldoen aan je zoekcriteria.

publicatie Boerderij Meerzicht in Zouteveen
Een van de oudste boerderijen van Zouteveen is 'Meerzicht', een hofstede die in de zeventiende en achttiende eeuw ook wel met de naam 'Keizershof' werd aangeduid.
Jacques Moerman
publicatie Agrarische ontwikkeling van Den Hoorn
De naam Dijkshoorn is al heel oud. In 1289 gaf graaf Floris V ridder Dideric van Raephorst toestemming een hoeve lands, geheten ''Vrije Hernesse'', in leen uit te geven. Het bezit lag "after Dijxhoirne'', ten westen van de plaats waar de Dijkshoornseweg bij de Woudselaan een flauwe bocht maakt. De toponiem Dijkshoorn verwijst naar deze kromming in de dijk.
Jacques Moerman
publicatie De Hofwoning in 't Woudt
De Hofwoning in 't Woudt is niet alleen de oudste boerderij van het kerkdorp. Het is ook een boerderij, waarvan sinds 1450 de hoofdbewoners bekend zijn. Paul van Woerden vertegenwoordigt de zestiende generatie bewoners van de Hofwoning.
Jacques Moerman
publicatie Boerderij Abbestee in Schipluiden
Boerderij Abbestee in Schipluiden is een voorbeeld van een type boerderij, dat in Midden-Delfland sinds het midden van de zeventiende eeuw veel voorkomt.
Jacques Moerman
publicatie Agrarische ontwikkeling van het dorp Schipluiden
Schipluiden was lange tijd een dorp van ambachtslieden en middenstanders, die het omringende poldergebied als afzetgebied hadden. In de periode 1850-1950 floreerde hier ook de scheepvaart.
Jacques Moerman
publicatie Jan van Rijn, bouwman aan de Ommedijk
Het kasboekje van Jan van Rijn, bouwman aan de Ommedijk, maakt duidelijk, dat hij na 1852 geen kaas meer op zijn boerderij maakte. Ook ontbreken dan de varkens, die werden gevoerd met de wei, de zoete waterdelen die na de kaasbereiding overblijven.
Jacques Moerman
publicatie Agrarische ontwikkeling van 't Woudt e.o.
De naam 't Woudt verwijst naar de bodemgesteldheid en de oorspronkelijke vegetatie. Vanaf het jaar 1000 wordt hier het veeteeltbedrijf uitgeoefend.
Jacques Moerman
top