Inloggen
Audiotour locaties Zoeken uitgebreid | Info
Audiotour info
Locaties
Folder
Colofon

Op deze pagina vind u een overzicht van alle locaties van de Midden-Delfland Audiotour.
publicatie Veehandel - Beestenmarkt Delft - code 002
Veel boeren uit Midden-Delfland kwamen op donderdag naar de Beestenmarkt. Ze stalden hun paard en wagen in de stalling achter een van de cafés rondom de markt of bij stalling ‘Het Scheepje’ op de Burgwal. Het vee werd na betaling van het marktgeld te koop aangeboden. De prijs zelf werd handjeklap bepaald: de verkoper loofde, de koper bood.
Luister naar het verhaal
publicatie Op stand - - code 003
De Hofwoning is de oudste boerderij in ’t Woudt: het voorhuis is al gebouwd rond 1580. De naam verwijst naar het hofland, het land van de graaf dat van oudsher de boerderij omringde. Arie van Woerden nam hier in 1918 de boerderij over van zijn vader. Voor zijn broer Jan werd in 1926 de boerderij even verderop gebouwd. Mede daardoor hoort er niet veel land bij de Hofwoning.
Luister naar het verhaal
publicatie Boerenknecht - Gaagweg 2 - code 004
Een grote boer had vijftig of zestig koeien en wel vier of vijf knechten in dienst. Die waren niet allemaal gelijk. De bovenknechten waren ervaren volwassen mannen, terwijl de onderknechten vaak jonge jongens waren die de bovenknechten moesten helpen. De meeste knechten woonden op de boerderij en werkten zes dagen per week.
Luister naar het verhaal
publicatie Joodse kaas Zuivelboerderij - Gaagweg 36 - code 005
Bij veel Midden-Delflandse boerderijen staat het gereedschap waarmee vroeger kaas werd gemaakt nog op zolder. Meestal was het de boerin die verantwoordelijk was voor het maken van kaas en boter. De bereidingswijze werd van moeder op dochter doorgegeven.
Luister naar het verhaal
publicatie Ondermeisje - Oostgaag 31 - code 006
Een boerin had meestal twee dienstbodes, een oudere bovenmeid en een jongere die het vak nog moest leren: het ondermeisje, dat vaak niet ouder dan een jaar of dertien was. De meiden, boerendienstbodes noemen zij zichzelf liever, hielpen de boerin met het huishouden en met de kinderen. Ze werkten meestal vanaf zes uur in de ochtend.
Luister naar het verhaal
publicatie Slachten - Westgaag 74 - code 007
Ook een bouwboer had minstens een varken voor ‘de eigen eet’. In november kwam de slager twee dagen aan huis om het varken te slachten. De eerste dag werd het varken gedood en met heet water schoongemaakt. Daarna werd het varken met de kop naar beneden op een ladder gehesen en doormidden gesneden, zodat het bloed eruit kon lopen. De volgende dag werd het vlees afgehakt: achterhammen, schouderhammen, kinnebakhammen en zijden spek, maar ook karbonaadjes en poten voor in de erwtensoep.
Luister naar het verhaal
top